حذف تلگرام – تاثیر فیلترینگ تلگرام بر روی سرنوشت دیگر پیامرسانها

تلگرام را میتوان محبوبترین پیامرسان داخل کشور تا پیش از فیلترشدن دانست که با توجه به محدودیتهای دسترسی، همچنان کاربران زیادی از آن استفاده میکنند. در سال ۹۶ با دستور یکی از دادستانی کشور، این پیامرسان از سوی مراجع قانونی فیلتر شد. با حذف تلگرام از زندگی روزمره مردم، تغییرات بسیار زیادی در سایر پیامرسانها داخلی و خارجی برای گرفتن این بازار ایجاد شد. در این مطلب شما را بیشتر با این تغییرات آَشنا میکنیم و تلگرام را با یکی از بزرگترین رقبای بینالمللی آن یعنی واتساپ مقایسه میکنیم.
محدودیتها و مشکلات دسترسی پس ازحذف تلگرام
علیالرغم اینکه دسترسی به تلگرام به کار سختی تبدیل شده است، کاربران وفادار به این پیامرسان با انجام روشهای مختلف همچنان از این پیامرسان استفاده میکنند. تلگرام در یکی از آپدیتهای خود قابلیت استفاده از پروکسی را به اپلیکیشن خود اضافه کرد تا کاربران بتوانند بدون فیلترشکن هم از آن استفاده کنند. استفاده از برنامههای فیلترشکن نیز از دیگر ترفندهای کاربران برای دسترسی به این پیامرسان است. البته استفاده از این روشها همیشه پاسخگو نیست و ممکن است گاهی کاربران را آزار دهد. همچنین اغلب این برنامههای دسترسی فقط مدت کمی میتوانند کار کنند و پس از گذشتن زمان کوتاهی دسترسی به سرور آنها مسدود خواهد شد.
ظهور پیامرسانهای داخلی با حذف تلگرام
با حذف تلگرام در ایران، شرکتهای فعال در حوزه فناوری به این فکر افتادند که نرمافزارهای پیامرسان بومی را تولید کنند. زمان زیادی طول نکشید که پیامرسانهای داخلی یکی پس از دیگری معرفی شدند. سروش ، بله ، آیگپ و ایتا جزو اولین پیامرسانهای ایرانی هستند که پس از فیلترینگ تلگرام معرفی شدند. در برخی از این پیامرسانها ویژگیهای جذابی قرار داده شد تا نظر کاربران را به استفاده از آنها جلب کند. امکان انتقال وجه از طریق پیامرسانها، یکی از این قابلیتهای جذاب است که در نرمافزار بله وجود دارد.
سازمانها و ادارات دولتی نیز به حمایت تمام قد از پیامرسانهای داخلی پرداختند. شرکت مخابرات با اختصاص پهنای باند مخصوص به پیامرسانهای داخلی کمک بزرگی به آنها کرد. علاوه بر پهنای باندی که در اختیار این شرکتها قرار گرفت، هزینه ترافیک مصرفی نیز برای استفاده از پیامرسانهای داخلی کاهش یافت. شما با استفاده از پیامرسانهای داخلی تنها ۵۰ درصد از هزینه اینترنت مصرفی خود را در این برنامهها پرداخت میکنید. بانک مرکزی نیز با ارائه تسهیلات ویژه به مدیران پیامرسانهای داخلی. آنها را برای افزایش قدرت زیرساختهای خود و اضافهکردن امکانات جدید کمک کرد.

مقایسه قابلیتهای بزرگترین رقیب تلگرام با آن
بدون شک واتساپ بزرگترین رقیب تلگرام در ایران به شمار میآید. این پیامرسان همانند تلگرام از کاربران زیادی در کشور برخوردار است. بسیاری از مردم پس از حذف تلگرام و فیلتر شدن آن، به واتساپ مهاجرت کردند. به همین خاطر پس از حذف تلگرام، تعداد کاربران ایرانی واتساپ رشد چشمگیری داشت.
در این بخش از مطلب این دو پیامرسان محبوب را با هم مقایسه میکنیم تا شما بیشتر با شباهتها و تفاوتهای آنها آشنا شوید.
کانال
کانالها یکی از منحصر به فردترین امکانات تلگرام هستند. این قابلیت تفاوت بزرگی را بین تلگرام و واتساپ ایجاد کرده است. کاربران تلگرام از کانالهای زیادی در روز استفاده میکنند و از مطالب طنز گرفته تا آخرین اخبار روز را از طریق کانالها پیگیری میکنند. بعضی از افراد برای گسترش کسبوکار و نمایش محصولات خود از کانالهای تلگرامی استفاده میکنند. حذف تلگرام باعث شد که بازدید کانالها کاهش قابل توجهی داشته باشد و کسبوکارهای کوچک نیز به همین علت آسیب دیدند. بسیاری از کاربران از نبود این قابلیت کاربردی در اپلیکیشن واتساپ گلایهمند هستند.

گروه
هر دو پیامرسان واتساپ و تلگرام از این قابلیت بهرهمند هستند، اما دو تفاوت بزرگ میان آنها وجود دارد. در اضافه کردن اعضا به گروههای واتساپی ، محدودیت تعداد وجود دارد. در سوپر گروههای تلگرامی میتوانید هزاران نفر را به گروه خود اضافه کنید اما حداکثر تعداد اعضا در گروه واتساپی فقط ۲۵۶ نفر است. این محدودیت ممکن است که برای بعضی از کاربران خوشایند نباشد. یکی دیگر از قابلیتهای مهمی که در گروههای تلگرامی وجود دارد، امکان پین کردن پیام است. با استفاده از این قابلیت میتوانید پیامی را در گروه پین کنید تا همه اعضا گروه آن را ببینند که متاسفانه این امکان در واتساپ وجود ندارد.
پلیر داخلی موسیقی و صدا
یکی از قابلیتهای تلگرام پلیر داخلی این پیامرسان است. شما با استفاده از این امکان میتوانید موسیقی مورد علاقه خود را در تلگرام گوش کنید و آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید. پلیر داخلی موسیقی واتساپ وجود ندارد و برای گوش کردن فایلهای صوتی باید آنها را به پلیر گوشی منتقل کنید.
تماس تصویری
امکان تماس تصویری به صورت آزمایشی در آخرین نسخه تلگرام قرار گرفته است اما این قابلیت مدت زیادی است که در واتساپ وجود دارد. با استفاده از واتساپ شما میتوانید تماس تصویری گروهی داشته باشید و به طور همزمان با چهار نفر از دوستانتان صحبت کنید. تماس تصویری در این پیامرسان از کیفیت بسیار خوبی برخوردار است و یکی از مواردی است که واتساپ در آن برتری دارد.

نسخه دسکتاپ و تحت وب
هر دوی این پیامرسانها دارای نسخه مخصوص دسکتاپ و تحت وب هستند. شما میتوانید با نصب نسخه دسکتاپ دو پیامرسان، از آنها روی کامپیوتر شخصی خود استفاده کنید. نسخههای دسکتاپ واتساپ و تلگرام قابلیتهای مشابهای دارند و امتیاز یکسانی را در این مرحله دریافت میکنند.
در پایان
با این که واتساپ از امکانات کمتری نسبت به تلگرام برخوردار است اما دسترسی به آن بسیار ساده است. برای وصل شدن به واتساپ نیاز به برنامههای مختلف پروکسی یا فیلترشکن ندارید و میتوانید به راحتی از آن استفاده کنید. به همین علت تعداد کاربران واتساپ پس از حذف تلگرام افزایش زیادی داشته است. واتساپ با ارائه بهروزرسانیهای جدید، قابلیتهایی را به برنامه خود اضافه کرده است تا محبوبیت بیشتری را بین کاربران بدست بیاورد.