
اینترنت از میلیونها صفحه، پایگاه داده و سرور تشکیل شده است که به صورت ۲۴ ساعته در حال کار هستند. اما شما فقط به اصطلاح بخش مرئی اینترنت را میبینید، یعنی سایتهایی که با استفاده از موتورهای جستجوی گوگل و یاهو آنها را میتوانید پیدا کنید. در واقع افراد عادی قادر به دیدن دنیای وسیع اینترنت نیستند. واژههای بسیار زیادی در ارتباط با وب نامرئی و یا دیپ وب وجود دارد، که خوب است در این مطلب کیمیانو در مورد آنها بیشتر بدانید.

وب سطحی یا وب باز چیست؟
وب سطحی یا وب باز لایه سطحی و مرئی وب است. در حقیقت اگر کل وب را مانند کوه یخی در نظر بگیریم، وب سطحی قسمت نوک کوه یخ است که در بالای آب قرار دارد و دیده میشود. از نقطه نظر آماری این دادهها و وبسایتها فقط ۵ درصد از اینترنت را تشکیل میدهند.
تمام وبسایتهای عمومی که از طریق مرورگرهای کروم، اپرا و فایرفاکس در دسترس هستند، در بخش وب سطحی قرار دارند.
امکان پیدا کردن وبسایتهای سطحی به این دلیل فراهم است که موتورهای جستجو میتوانند وب را از طریق لینکهای قابل مشاهده ایندکس کنند.
دیپ وب یا وب عمیق چیست؟
این واژه که در سال ۲۰۰۱ توسط یک دانشمند کامپیوتر به نام «مایک برگمن» به کار برده شد، به بخشهایی از وب گفته میشود که در موتورهای جستجوی عادی ایندکس نشدند و قابل جستجو نیستند.
ادعا میشود که این بخش حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ برابر بزرگتر از وب جهان گستر یا همان وب سطحی است. موتور جستجوی گوگل که میلیونها نتیجه را آشکار میکند، در واقع دادههایی به اندازه نوک یک کوه یخی را نمایش میدهد؛ یعنی بیشتر دادهها زیر این سطح پنهان هستند.
دیپ وب لایه زیرین وب سطحی است و حدود ۹۰ درصد از وبسایتها را تشکیل میدهد. لایه زیرین به قدری گسترده است که نمیتوان تصور کرد دقیقا چند پیج یا وبسایت در آن فعالیت میکنند.
اگر بخواهیم مقایسهای انجام دهیم، موتورهای جستجوی بزرگ همانند قایق ماهیگیری هستند که فقط میتوانند ماهیهایی را بگیرند که نزدیک سطح آب قرار دارند.
کاربرد دیپ وب
این بخش کاربردهای زیادی دارد. از ژورنالهای دانشگاهی گرفته تا دادههای خصوصی و محتواهای غیر قانونی که خارج از دسترس ما هستند. البته محتوای Deep Web همیشه هم بد و خطرناک نیست.
یکی از کاربردهای این بخش در بانکداری الکترونیک، دانشگاهها، ادارات و سازمانها است که با وارد کردن پسورد و کد میتوانید به آنها دسترسی داشت. در واقع زمانی که شما وارد درگاه اینترنتی پرداخت بانکی میشوید یا در جایی ثبت نام میکنید به نوعی وارد این بخش شدهاید که خطری نیز به همراه ندارد.
اطلاعات افراد به صورت محرمانه در این بخش نگهداری میشود و در صورتی که هکر نباشید، اصلا مجرم شناخته نمیشوید.
پس بخش زیادی از دیپ وب کاملا قانونی و امن است. برخی افراد برای دسترسی به برنامههای تلویزیونی یا فیلمهایی که در منطقه آنها محدود است، از این بخش استفاده میکنند. عدهای دیگر برای دانلود موسیقیهای قاچاق به این بخش میروند.
یک سری روزنامهنگاران، افشاگران و معترضان سیاسی نیز از این بخش برای ارتباط بدون نام و نشان استفاده میکنند.
Deep Web همچنین از بخشی به نام دارک وب نیز تشکیل شده است که قبلا در مورد آن نیز مفصل صحبت کردیم.
دارک وب و دیپ وب چه تفاوتی دارند؟
اغلب افراد این دو اصطلاح را با یکدیگر اشتباه میگیرند. Deep Web به تمام صفحات وب گفته میشود که قابل جستجو با مرورگرها نیستند، بنابراین دارک وب بخشی از دیپ وب به حساب میآید.
وجه تشابه دارک وب و دیپ وب چیست؟
ویژگی مشترک این دو مخفی بودن هر دو آنها از موتورهای جستجوی تجاری است. بنابراین به هیچ کدام از آنها توسط گوگل یا بینگ نمیتوانید دسترسی داشته باشید.
اگر بهتر بگوییم Deep Web یک اصطلاح کلی است که نه تنها دارک وب را شامل میشود، بلکه بخش زیادی از محتوای داخل اینترنت را داخل خود جا میدهد.
این محتوا شامل انجمنهای وب که نیاز به ثبتنام دارند و صفحاتی که به صورت پویا ایجاد میشوند (مانند جیمیل) خواهد شد.
زمانی که افراد در مورد بخش تاریک اینترنت صحبت میکنند که در آن میتوانند دادههای سرقت شده، مخدر و سلاح بخرند یا حتی قاتل اجیر کنند، منظور دارک وب است.
جالب است بدانید با آن که Deep Web بسیار وسیع است و حدود ۹۰ درصد اینترنت را در بر میگیرد، دارک وب احتمالا فقط ۰.۱ درصد آن را شامل شود.
نکته بعدی نام دیگر دارک وب است که آن را به اسم Darknet یا نت تاریک نیز میشناسند و کاربران از طریق تور یا I2P (پروژه اینترنت نامرئی) باید به آن دسترسی داشته باشند که آدرس آیپیهای کاربران و مالکان سایتها پوشانده میشود.
بدین طریق، کاربرانی که از دارک وب برای انجام کارهای غیرقانونی استفاده میکنند قابل پیگیری نیستند و به سختی میتوان تشخیص داد چه کسی میزبانی یک سایت خاص را بر عهده دارد.
سخن نهایی
افراد زیادی در تلاش برای دستیابی به دارک وب یا دیپ وب هستند. این افراد به بهانههای مختلفی چون یافتن محتوایی که در دسترس بقیه نباشد یا به دلیل کنجکاوی چنین کاری میکنند. توصیه ما این است که در این مورد زیاد کنجکاوی نکنید، چون هکرهای خطرناکی در این قسمت فعالیت میکند که به راحتی میتوانند کامپیوترتان را هک و از شما اخاذی کنند.
این مطلب فقط برای اطلاع از Deep Web و گستردگی دنیای اینترنت فراهم شده است.
خیلی دنبال مطلب کاملی در مورد دیپ وب می گشتم . خیلی جامع و کامل بود