اتوکد چیست و چه امکاناتی دارد و کاربرد AutoCAD چیست ؟

اتوکد (AutoCAD) نرمافزاری است که از آن برای کشیدن نقشههای دقیق مهندسی و صنعتی استفاده میکنند. این نرمافزار جزو محصولات شرکت آمریکایی اتودسک محسوب میشود و کاربران میتوانند طرحهای خود را به صورت دو و سهبعدی ترسیم کنند.
با اطمینان میتوانیم بگوییم اتوکد در دنیای ترسیم طرحهای فنی بیشترین کاربرد را دارد و از مهمترین نرمافزارهای مخصوص این کار به شمار میرود.
عبارت CAD در اسم آن مخفف Computer Aided Design به معنای طراحی به کمک کامپیوتر است.
بخواهیم ساده بگوییم، به جای استفاده از دست برای کشیدن یک خط با دست، میتوانید همان کار را با AutoCAD روی کامپیوتر به صورت دقیق و سریع انجام دهید.

تاریخچه اتوکد
همه چیز به سال ۱۹۸۲ بر میگردد که فردی به اسم «جان واکر» به همراه شرکای خود تصمیم گرفتند شرکتی به اسم Auto-Desk را راهاندازی کنند.
آنها برای اولین مرتبه نرمافزار CAD خود را در نمایشگاه کامدکس شهر لاسوگاس به نمایش گذاشتند و به تدریج این نرمافزار به یکی از کاربردیترین برنامهها برای طراحی فنی تبدیل شد.
با گذشت این همه سال، اتوکد همچنان یکی از بهترین، با امکاناتترین و قدرتمندترین نرمافزارهای طراحی به کمک کامپیوتر است.
دلیل محبوبیت بسیار زیاد این نرمافزار فراهمسازی شرایط ترسیم هر نوع رسم است. از زمان انتشار نسخه اولیه این برنامه تا به امروز، تغییرات زیادی در آن انجام شده است که هدف جلب کاربران بیشتر، رضایت کاربران فعلی و پیشرفت بوده است.
طی سالیان گذشته، شرکت اتودسک اپلیکیشنهای مخصوص گوشیهای همراه مانند AutoCAD 360، Fusion 360 و A360 Viewer تحول قابل توجهی در به اشتراکگذاری فایلها به کمک اینترنت به وجود آورده است.
این شرکت همچنین محصولات نرمافزاری دیگری مانند AutoCAD Architecture، AutoCAD Electrical و AutoCAD Civil 3D دارد تا قدرت و تواناییهای خود را در زمینههای گوناگون دیگر نیز ثابت کند.
تا پیش از اتوکد، عمل طراحی نقشه و انجام محاسبات آن به کمک ابزارهایی مانند ماشین حساب، جدولهای ریاضی برای دانشجویان و مهندسان معماری، طراحان و عمران بسیار سخت، وقتگیر و همراه با اشتباهات متعدد بود و تا چندین هفته ممکن بود طول بکشد.
این نرمافزار طراحی را سادهتر و سریعتر کرد و همچنین دقت کار را به مراتب بالاتر برد تا همین قضیه باعث شود در حال حاضر بیش از ۲۰۰ میلیون کاربر در سراسر جهان داشته باشد.
قابلیتهای مهم نرمافزار اتوکد
از جمله مسائلی که باعث شدند AutoCAD به یک نرمافزار محبوب تبدیل شود، میتوانیم موارد زیر را نام ببریم.
• محیط کاربری ساده
• امکانات فراوان در محیط کاربری
• مجهز به ابزارهای گوناگون و قدرتمند طراحی
• فراهمسازی شرایط طراحی سهبعدی و دو بعدی
• امکان ثبت ایدههای خلاقانه
• قابلیت استفاده از میانبرهای کاربردی
• قابلیت کدنویسی برای کاربردهای خاص
• قابلیت به اشتراکگذاری طرحها با کیفیت بالا و حجم اندک
• قابلیت انتقال تنظیمات برنامه بین سیستمهای مختلف
• کیفیت بالا برای پردازش و چاپ رسمها
• به اشتراکگذاری نقشهها در دقت بالا
• نقشهکشی بسیار سریع ساختمانها
• فراهمسازی شرایط پیادهسازی ایدههای سهبعدی
فرمتهای رایج در اتوکد و تفاوت بین آنها
یکی از دلایل محبوبیت این برنامه تنوع بالای فرمتهایی است که پشتیبانی میکند، ولی به طور کلی پسوند فایلهای خروجی این برنامه بیشتر با دو فرمت DWG و DXF است که در ادامه تفاوت بین این دو را بیشتر توضیح میدهیم.
فرمت DWG مخفف عبارت طراحی (Drawing) و DXF مخفف فرمت تبادل داده (Data Exchange Format) هستند.
شرکت اتودکس از هر دو فرمت برای ذخیرهسازی فایلهای خروجی AutoCAD استفاده میکند، ولی کاربرد هر کدام متفاوت با دیگری است.
اگر فایلهای خود را در پایان با فرمت DWG ذخیره کنید، تنها میتوانید آنها را در نرمافزارهای ساخت خود اتودکس باز و ویرایش کنید.
به عنوان مثال، نرمافزار Archicad که در مدلسازی بیم (BIM) عملکرد مشابهی با اتوکد دارد، این فایلها را نمیتواند باز کند.
بنابراین، DWG به نوعی یک پسوند اختصاصی برای اتوکد است و فایلها به صورت پیشفرض به همین شکل ذخیره میشوند.
در سمت دیگر ماجرا فرمت DFX قرار میگیرد. محدودیت فایلهای با پسوند بالا باعث شد شرکت سازنده تصمیم به تولید پسوند و فرمت دیگری بگیرد که کاربران بتوانند آن را روی نرمافزارهای دیگر شرکتها مانند ۳DMAX یا Raino باز کنند.
نتیجه این تصمیم فرمت DFX است. بنابراین، اگر میخواهید طرح یا نقشهای را که در اتوکد کشیدهاید، روی نرمافزارهای دیگری که به این شرکت تعلق ندارند باز کنید، باید آن را با پسوند DFX ذخیره کنید.
گرچه باید اشاره کنیم فایلهایی که با پسوند DWG ذخیره میکنید، در مقایسه با فایلهای دوم حجم کمتری دارند و به اصطلاح فشردهتر هستند.
دلیل این اختلاف حجم نحوه ذخیرهسازی این دو فایل است که فرمت DWG به صورت دودویی (Binary) ذخیره میشود و فرمت DFX از قالب اسکی (ASCII) برای ذخیرهسازی استفاده میکند.
کاربردهای اتوکد
این برنامه قدرتمند ترسیم رسم کاربردهای متعددی دارد و حتی صنایعی فراتر از حوزه معماری و مهندسی از آن استفاده کردند.
شرکتها میتوانند به کمک آن ایدههای خلاقانه خود را به شکل یک طرح واقعی در آورند. به عنوان مثال، یک شرکت سفارش طراحی پنجره میتواند با عقد قرارداد با شرکتهای ساخت و ساز، پنجرههای مختلفی را در AutoCAD طراحی کند و این طرحها را به شکل یک کتابخانه در آورد تا آنها بتوانند با انتخاب از بین آن برای ساختمانهای خود بهترین طراحی را به کار بگیرند.
از طرف دیگر، شرکتهای نورپردازی و طراحی میتوانند با ترکیب قدرت این برنامه با برنامهای مانند ۳DMax طراحهایی تولید کنند تا محصولات خود را به بهترین شکل به مشتریان نشان دهد.
این برنامه به شرکتها اجازه میدهد تا به طور کلی طراحی و برنامهریزی مجازی انجام دهند.
نتیجه استفاده از AutoCAD بالا رفتن سطح بهرهوری، کاهش زمان تصمیمگیری برای انتخاب از بین طرحهای مناسب و سپس پایین آوردن هزینههای لازم برای اطمینان کامل از انجام پروژههای بزرگ است.
سخن نهایی
شرکت اتودسک با ساخت نرمافزار اتوکد، یک برنامه قدرتمند در اختیار طراحان، معماران، مهندسان و سایر متخصصان قرار داده است تا بتوانند انواع مدلهای دو و سهبعدی یا مدلهای مش و جامد ایجاد کنند.
پیش از این AutoCAD انجام تمام کارها به شکل دستی و غیرخودکار بود، ولی این برنامه با ارائه مجموعه متنوع و کاملی از انواع ابزارها و قابلیتهای ترسیم رسم خودکار توانسته است در دنیای برنامههای طراحی به کمک کامپیوتر به سلطنت خود همچنان ادامه دهد.
در مطلب بالا به دلایلی اشاره کردیم که باعث ادامه این سطنت از سال ۱۹۸۲ تا الان شدند.