فتوشاپ چیست و چه کاربردهایی دارد؟ موارد کاربرد این ابزار

چرا فتوشاپ اینقدر محبوب است؟ چون از قدیم گفتهاند تصویر تاثیر به مراتب بیشتری از متن روی ذهن انسان میگذارد. در واقع انسان موجودی است بصری و در نتیجه با چشم خود اطلاعات را دریافت میکند تا مغز بتواند آنها را پردازش کند.
همین موضوع باعث شده است طرحهای گرافیکی که رنگهای متنوع و کمی انیمیشن دارند، بیشتر توجه افراد را به خود جلب کنند و مدت زمان طولانیتری در یاد افراد بمانند.
بنابراین، طبیعی است افرادی که در حوزه دیجیتال فعالیت میکنند در تلاش هستند سطح مهارتهای خود را در حوزه آشنایی با برنامههای ویرایش عکس، ویدئو، طراحی گرافیکی و ساخت انیمیشن بالا ببرند.
یکی از پرکاربردترین و مهمترین نرمافزارهایی که چنین قابلیتی را برای آنها فراهم میکند، فتوشاپ است و جای تعجب ندارد افراد زیادی قصد یادگیری آن را داشته باشند، چون میتواند برای آنها یک منبع درآمد نیز باشد.
اما قبل از این که ماجراجویی در دنیای فتوشاپ را شروع کنید، ابتدا بهتر است با آن بیشتر آشنا شویم.

فتوشاپ چیست؟
فتوشاپ ( Photoshop ) یک نرمافزار حرفهای ویرایشگر عکس و محصول شرکت ادوبی است که کاربران یا طراحان از آن برای ویرایش عکس استفاده میکنند.
ادوبی یک نام شناختهشده و بزرگ در دنیای نرمافزارهای گرافیکی است و از محصولات دیگر این شرکت میتوانیم به افتر افکتس، پریمیر، ایلاستریتور و In Design اشاره کنیم.
در واقع به جرات میتوانیم بگوییم تمام کسانی که در زمینه گرافیک فعالیت میکنند، کاربر این نرمافزارها هستند.
Photoshop به کاربران خود اجازه میدهد کارهای گرافیکی ثابت و حتی متحرک را انجام دهند. از مشتریان این برنامه میتوانیم به هنرمندان گرافیک، ناشران کتاب و مجله، چاپخانهها، شرکتهای بازاریابی و تبلیغاتی، عکاسها، انیمیشنسازها و غیره اشاره کنیم.
پیشرفت این برنامه در حدی بوده است که امروزه دیگر تنها یک نرمافزار نیست و حتی میتوانیم بگوییم یک صنعت جداگانه به شمار میرود.
کاربران به کمک فتوشاپ میتوانند تصاویر خود را اصطلاحا روتوش و اصلاح کنند. از قابلیتهای ساده دیگر آن میتوان به تغییر جزئیات تصویر، کراپ (برش)، تغییر اندازه و بهینهسازی اشاره کرد.
فرمت اختصاصی فایلها در این برنامه PSD است و کاربران آن را میتوانند برای استفاده به داخل سایر برنامههای شرکت ادوبی مانند پریمیر یا Image Ready و Encore DVD انتقال دهند.
تاریخچه فتوشاپ
«توماس نول» در سال ۱۹۸۷ دانشجوی دوره دکتری دانشگاه میشیگان در رشته مهندسی بود. او علاقه زیادی به عکاسی داشت و برای همین زیرزمین خانهشان را به یک تاریکخانه کوچک تبدیل کرده بود.
علاقه توماس از پدر او «گلن نول» به ارث رسیده بود، یک استاد دانشگاه علاقهمند به دنیای عکاسی و کامپیوتر. گلن جزو اولین کسانی بود که از کامپیوتر Apple II Plus استفاده میکرد و اجازه داشت آن را از محل کار به خانه بیاورد.
توماس در کار با این کامپیوتر توانست یک برنامه کوچک و کاربردی برای آن بنویسید که تصاویر تک رنگ را به تصاویر سیاه و سفید تبدیل کند و روی نمایشگر نشان دهد.
توماس با تغییرات متعدد این برنامه توانست قابلیتهایی را به آن اضافه کند، از جمله استفاده کردن از افکتهای گوناگون در تصاویر.
این برنامه با آن که ابتدایی بود، ولی با توجه به استانداردهای آن زمان یعنی سال ۱۹۸۷، فناوری بسیار پیشرفتهای به شمار میرفت.
در همان مدت زمانی که توماس دانشجو بود، برادر او به اسم «جان نول» در قسمت جلوههای ویژه شرکت فیلمسازی Industrial Light & Magic فعالیت میکرد.
او زمانی که از دستاورد برادر خود باخبر شد، به او پیشنهاد داد برنامهاش را به یک ویرایشگر کامل عکس و تصویر تبدیل کند.
توماس از این ایده کاملا استقبال کرد و به همراه برادرش تولید این برنامه را شروع کردند. قدرت برنامهنویسی توماس و تجربه طراحی برادر او مجزه کرد تا بتوانند در سال ۱۹۸۸ نرمافزاری به اسم «Image Pro» را عرضه کنند.
این دو پس از چند ماه انتشار برنامه خود، با شرکتی به اسم «Barneyscan» برای همکاری وارد مذاکره شدند. شرکت مورد نظر در زمینه تولید و فروش اسکنر فعالیت میکرد و تصمیم گرفت ۲۰۰ نسخه از نرمافزار آنها را برای اسکنرهای خود تهیه کند.
این نرمافزار به کمک شرکت مذکور به اسم جدید «Barneyscan XP» توانست به اولین فروش تجاری خود دست پیدا کند.
تومان و جان پس از این موفقیت سعی کردند نظر موافق شرکتهای دیگر را نیز جلب کنند، ولی متاسفانه شرکتها روی خوشی نشان نمیدادند.
سرانجام، مدیران ادوبی واکنش خوبی نشان دادند تا Image Pro به اسم جدید تجاری خود یعنی فتوشاپ به عنوان محصول رسمی غول دنیای گرافیک، منتشر شود.
اولین نسخه Photoshop زمانی که فوریه ۱۹۹۰ عرضه شد، تحول قابل توجهی را در دنیای طراحی و گرافیک به وجود آورد.
کاربردهای فتوشاپ
کاربردهای Photoshop به قدری است که اگر بخواهیم تمام آنها را باید کنیم خیلی طول میکشد. ولی از جمله مهمترین آنها موارد زیر را میتوانیم نام ببریم.

ویرایش حرفهای عکس
شاید بیشترین استفادهای که از این برنامه میشود، ویرایش عکس باشد. ابزارهای فوقالعاده و گوناگون آن به افراد اجازه میدهد به راحتی و سادگی بخشی از یک عکس یا حتی یک پیکسل آن را به شکل دلخواه خود تغییر دهند.
همچنین میتوانید تصاویر را برش بزنید، تغییر سایز دهید و به آن جلوههای خلاقانه اضافه کنید.
نقاشی
تمام ما با ابزار نقاشی ساده ویندوز یعنی Paint آشنا هستیم. این برنامه یک محیط ساده برای کشیدن نقاشی و طراحهای ابتدایی گرافیکی دارد.
بخواهیم مقایسه کنیم فتوشاپ نرمافزاری با دهها برابر امکانات بیشتر است. امروزه، اکثر طرحهای و نقاشیهای دیجیتالی با این برنامه شرکت ادوبی ایجاد شدهاند که علت آن قابلیتهای بسیار وسیع و راحت آن است تا لذت نقاشی چند مرتبه بیشتر حتی شود.
طراحی قالب سایت
کاربران متعدد Photoshop از آن درآمدزایی میکنند که یکی از روشهای آنها برای این کار طراحی قالب سایت است. این برنامه ابزارهای مختلفی را در اختیارشان قرار میدهد که میتوانند طبق خواسته کارفرمای خود برای جذب کاربران اینترنتی بیشتر بهترین و شیکترین قالبها را طراحی کنند.
سخن نهایی
ردپای فتوشاپ به نوعی در تمام جنبههای مختلف زندگی امروزی ما دیده میشود و به سختی میتوان فردی را پیدا کرد که این برنامه را نشناسد یا از آن استفاده نکرده باشد.
شاید تنها ایرادی که کاربران ممکن است به آن بگیرند حجم بالای برنامه برای دانلود و نصب است و آن دسته از افرادی که سیستم با مشخصات سختافزاری ضعیف دارند، نمیتوانند به راحتی این برنامه را لود و استفاده کنند.