دارک وب چیست و آیا خطرناک است ؟ معرفی و ویژگی های دارک وب

وسعت اینترنت به نحوی است که واقعا هیچکس نمیتواند برای آن حدی قائل شود. ولی آیا اینترنت تمام چیزی است که ما میبینیم؟ یعنی همین سایتهایی است که روزانه از آنها بازدید میکنیم و کاربرشان هستیم؟ یا یک جنبه دیگری به اسم دارک وب نیز وجود دارد؟
شاید این عبارت را زیاد شنیده باشید، بنابراین مطلب زیر را به آن اختصاص دادیم و تا انتها همراه کیمیانو باشید.
دارک وب چیست ؟
دارک وب ( Dark Web ) مجموعهای مخفی از سایتهای اینترنتی است که با یک مرورگر وب ویژه میتوانید به آنها دسترسی داشته باشید.
این مرورگر برای فعالیت ناشناس و شخصی در اینترنت است و برای کاربردهای قانونی و همچنین غیرقانونی میتواند استفاده شود.
Dark Web در واقع بخشی از اینترنت است که موتورهای جستجو آن را ایندکس نمیکنند. احتمالا بیشتر این اصطلاح را زمانی شنیدید که افراد بخواهند از فعالیتهای غیرقانونی در اینترنت صحبت کنند.
در واقع دو محقق کالج لندن در سال ۲۰۱۵ طی یک بازه زمانی ۵ هفتهای ۲۷۲۳ سایت فعال در این محیط را شناسایی کردند که ۵۷ درصد آنها محتوای غیرقانونی و قاچاق داشتند.
همچنین تحقیقی که در سال ۲۰۱۹ انجام شد، نشان داد که اوضاع حتی بدتر شده است. تعداد سایتهای دارک وب که میتوانستند به یک شرکت آسیب بزنند از سال ۲۰۱۶ رشد ۲۰ درصدی داشته بود و از بین تمام سایتها (بدون در نظر گرفتن سایتهای فروش مواد مخدر)، ۶۰ درصد میتوانستند به یک شرکت آسیب بالقوه بزنند.
تنها این نیست، شما در این محیط میتوانید شماره کارت اعتباری، همه نوع اسلحه، مواد مخدر، اکانتهای هکشده پلتفرمهای مختلف مانند نت فلیکس و نرمافزارهایی را بخرید که با آنها به کامپیوتر افراد دیگر نفوذ کنید.
گرچه، همه چیز در Dark Web غیرقانونی نیست و یک بخش قانونی نیز دارد. به عنوان مثال، میتوانید به یک باشگاه شطرنج ملحق شوید یا به شبکه اجتماعی به اسم BlackBook بپیوندید که از آن به عنوان « فیسبوک تور » یاد میکنند.
همچنین باید دقت کنید دارک وب بخشی از دیپ وب است. اگر بخواهیم مثال اقیانوس و یک توده یخ شناور را در نظر بگیریم، دارک وب نوک انتهایی این توده یخ شناور در اقیانوس است.
اگر ساختار Dark Web را بشکافیم، چندین لایه مشخص خواهد شد تا این محیط را به جای امن ناشناس تبدیل کند.
• موتورهای جستجو نمیتوانند صفحات وب در این محیط را ایندکس کنند. گوگل و سایر ابزارهای محبوب جستجو نمیتوانند نتایج را برای صفحات داخل دارک وب کشف کنند یا نشان دهند.
• « تونلهای ترافیک مجازی » از طریق یک زیرساختار شبکه تصادفی شده به وجود آمدند.
• مرورگرهای رایج به علت اپراتور رجیستری بیهمتای خود نمیتوانند به این سایتها دسترسی داشته باشند. همچنین، این بخش از اینترنت از ابزارهای امنیتی شبکه مختلف مانند فایروالها و رمزنگاری مخفی است.
شهرت این بخش تیره اینترنت اغلب در ارتباط با محتوای غیرقانونی و اهداف مجرمانه است و سایتهای «خرید و فروش» که در آن کاربران میتوانند خدمات و کالاهای غیرقانونی بخرند.
زمانی که موضوع امنیت Dark Web مطرح میشود، خطرات دیپ وب از خطرات دارک وب بسیار متفاوت است. فعالیتهای سایبری غیرقانونی را به سادگی نمیتوان تشخیص داد، ولی اگر دنبال آن باشید میتواند به مراتب شدیدتر و تهدیدکنندهتر باشد.
پیش از بررسی تهدیدهای این بخش از اینترنت، اجازه دهید ببینیم چراکاربران به این سایتها دسترسی دارند؟
آیا ورود به دارک وب غیرقانونی است ؟
اگر در یک جمله بخواهیم بگوییم، دسترسی به آن غیرقانونی نیست. در حقیقت، بعضی استفادهها از آن کاملا قانونی است و از ارزش این محیط کاملا پشتیبانی میکند.
کاربران این محیط از سه مزیت اصلی آن بهره میبرند:
• ناشناس بودن کاربر
• خدمات و سایتهای عملا غیرقابل ردیابی
• توانایی انجام کارهای غیرقانونی برای کاربران و همچنین ارائهدهندگان خدمات
بنابراین، بخش تاریک اینترنت افراد زیادی را به خود جلب میکند که اگر هویت آنها در محیط آنلاین فاش شود، به خطر میافتند.
قربانیان سوءاستفاده و شکنجه، افشاگران خبرهای حساس و مخالفان سیاسی جزو کاربران متعدد این سایتهای مخفی محسوب میشوند.
اما بدون شک، این مزایا به سادگی برای افراد دیگری نیز جذاب است که دوست دارند خارج از مرزهای قانون کارهای غیرقانونی انجام دهند.
زمانی که از این دیدگاه نگاه کنیم، قانونی بودن Dark Web بر این اساس است که شما به عنوان کاربر چطور با آن تعامل برقرار کنید.
ممکن است از حدود قانونی به دلایل متعددی که برای حفاظت از آزادی مهم است، عبور کنید. سایر افراد ممکن است به شکلی رفتار کنند که برای حفاظت و امنیت سایرین، رفتار آنها غیرقانونی است.
انواع تهدیدهای داخل دارک وب
اگر میخواهید به دلایل حریم خصوصی از این بخش از اینترنت استفاده کنید، ممکن است همچنان سوال کنید «آیا استفاده از دارک وب خطرناک است؟»
متاسفانه، مکان بسیار خطرناکی میتواند باشد. در ادامه به بعضی از تهدیدهای رایجی اشاره میکنیم که زمان گردش در این محیط ممکن است تجربه کنید.
نرمافزار مخرب
منظورمان از نرمافزار مخرب بدافزار است که کاملا در Dark Web رایج است. این نرمافزارها اغلب در سایتهای گوناگون در اختیار افراد برای حملات سایبری قرار داده میشود.
گرچه، کاربران ساده در این محیط ممکن است مانند محیط معمولی اینترنت، اسیر این نرمافزارها شوند.
دارک وب قوانین مشخصی ندارد که مدیران وبسایتها ملزم باشند از کاربران محافظت کنند. بنابراین، کاربران ممکن است دائما در معرض بدافزارهای مختلف قرار گیرند. از جمله:
• کی لاگرها
• بدافزار بات نت
• باجافزارها
• بدافزار فیشینگ
اگر تصمیم به استفاده از سایتهای داخل Dark Web دارید، خودتان را بیشتر در معرض خطر هک قرار میدهید. برنامههای امنیتی که روی سیستم خود نصب دارید میتوانند اکثر این بدافزارها را شناسایی کنند.
همچنین باید فراموش نکنید تهدیدهای گردش در محیط آنلاین اگر کامپیوتر یا اتصال شبکه شما به خطر بیافتد، میتواند به دنیای واقعی نیز کشانده شود.
ناشناس بودن ویژگی اصلی مرورگر تور است و بنیاد قسمت تاریک اینترنت محسوب میشود، ولی بدون اشتباه نیست. هر نوع فعالیت در محیط آنلاین میتواند ردپایی از هویت شما را در خود داشته باشد، اگر یک نفر به اندازه کافی این ردپاها را دنبال کند.